V ére práce na diaľku najnovší výskum spoločnosti Kickresume skúma súvislosť medzi pracovnými modelmi a spokojnosťou zamestnancov a ponúka jedinečné poznatky pre zamestnávateľov aj zamestnancov.

Spoločnosť Kickresume, popredné kariérne centrum a tvorca životopisov s umelou inteligenciou, uskutočnila rozhovory so stovkami pracovníkov a zverejnila prehľadný Za hranice práce na diaľku ktorá skúma súčasný stav práce na diaľku. Zvlášť vyniká jedna kapitola, ktorá sa zaoberá dlhodobou diskusiou: ktorý model práce na diaľku vedie k najšťastnejším pracovníkom - hybridný alebo plne vzdialený?

Modely práce na diaľku: Rozhodovanie je rozdelené na dve časti

Z prieskumu spoločnosti Kickresume vyplýva, že hybridný aj plne vzdialený model práce sú takmer rovnako rozšírené, pričom 51 % opýtaných odborníkov pracuje v hybridnom prostredí a zvyšných 49 % plne vzdialene.

what type of remote job do you have

Pokiaľ však ide o pocit šťastia a celkovej spokojnosti, jeden model vyniká.

Index šťastia: Triumfuje model so 100 % vzdialenosťou

Správa spoločnosti Kickresume odhaľuje silnú koreláciu medzi rôznymi modelmi práce na diaľku a šťastím pracovníkov. Z údajov vyplýva, že zamestnanci pracujúci v rámci modelu 100 % vzdialenej práce uvádzali najvyššiu úroveň celkového šťastia, a to 73 %.

Keď sa však dajú dokopy odpovede "úplne šťastný" a "trochu šťastnejší", vedú hybridné modely s návštevou kancelárie raz za týždeň a raz za mesiac. Inými slovami, všetci pracovníci uviedli zvýšenie šťastia po prechode na plne vzdialený alebo hybridný model práce.

happiness vs remote work arrangement

Naopak, hybridný model s viac ako dvoma pracovnými dňami v týždni na pracovisku vykázal najvyššie percento pracovníkov, ktorí "nie sú naozaj" šťastní, a to na úrovni 9 %. Toto zistenie naznačuje, že frekvencia návštev v kancelárii môže mať negatívny vplyv na pohodu zamestnancov, pretože sa cítia preťažení alebo zaťažení.

"Údaje ukazujú, že flexibilita a kontrola nad vlastným rozvrhom môžu výrazne ovplyvniť šťastie a pohodu pracovníkov na diaľku," hovorí Peter Duris, generálny riaditeľ spoločnosti Kickresume. "Prechod na prácu na diaľku je oveľa viac ako len zmena pracovného priestoru. Ide o novú definíciu toho, čo znamená rovnováha medzi pracovným a súkromným životom v modernej dobe."

Spokojnosť s prácou na diaľku rastie so senioritou

Ďalším fascinujúcim poznatkom zo správy je súvislosť medzi pracovnou pozíciou a spokojnosťou s prácou na diaľku.

Stážisti, potenciálne kvôli obmedzeným skúsenostiam a potrebe poradenstva, vykazovali vyššiu mieru nespokojnosti (9 %) so vzdialenou prácou. Naopak, výkonní zamestnanci, ktorí majú väčšiu kontrolu nad svojimi rozvrhmi a pracovným prostredím, vykazovali 0 % mieru nespokojnosti.

Tieto údaje naznačujú, že spokojnosť s prácou vo vzdialenom pracovnom prostredí sa zvyšuje so služobným vekom.

seniority vs happiness with remote work

Spokojnosť s prácou na diaľku: V čom je rozdiel?

Pokiaľ ide o ďalšie faktory, ktoré prispievajú k spokojnosti s prácou na diaľku, prevláda flexibilita, pričom 62 % pracovníkov na diaľku si najviac cení svoj flexibilný rozvrh. Medzi ďalšie významné výhody patrí lepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom (59 %), úspora peňazí za dochádzanie alebo obedy (54 %), odstránenie potreby dochádzať (53 %) a flexibilita pracovať odkiaľkoľvek a cestovať (52 %).

Hoci je výhod práce na diaľku veľa, existujú aj problémy. Ako najväčšia prekážka sa ukázal nedostatok socializácie (47 %), po ktorom nasleduje prepracovanosť (37 %), nárast počtu hovorov/stretnutí (32 %), rozptyľovanie doma (30 %) a ťažkosti s oddelením osobného a pracovného života (30 %).

"Práca na diaľku skutočne funguje. Prevažných 97 % pracovníkov na diaľku uviedlo, že od prechodu na prácu na diaľku sú šťastnejší, výhody sú nepopierateľné," hovorí Peter Duris, generálny riaditeľ spoločnosti Kickresume. "Naša správa však tiež zdôrazňuje, že je dôležité prispôsobiť sa a riešiť problémy, ktoré práca na diaľku prináša. Pochopenie nuáns práce na diaľku a prispôsobenie politík potrebám zamestnancov na rôznych úrovniach seniority a preferencií bude kľúčom k využitiu plného potenciálu práce na diaľku."

Ak chcete získať hlbší pohľad na zistenia správy, stiahnite si celú správu Beyond Remote Work na adrese www.kickresume.com/remote-work-survey-report/ alebo nás kontaktujte.

O spoločnosti Kickresume

Kickresume je populárne kariérne centrum AI, ktoré ponúka širokú škálu nástrojov a zdrojov AI pre uchádzačov o zamestnanie aj zamestnávateľov. S viac ako 2 500 000 používateľmi na celom svete sa Kickresume snaží pomáhať ľuďom nájsť ich vysnívanú prácu poskytovaním inovatívnych a používateľsky prívetivých riešení a tiež zdieľaním svojich odborných znalostí o stratégiách hľadania práce.